Cattery?

Wat is nu eigenlijk een cattery? Een cattery is niks meer of minder dan een persoon die is aangesloten bij een stamboom uitgevende kattenvereniging.

De manier waarop een cattery gerund wordt is helemaal afhankelijk van de fokker. Weinig tot geen regels (en geen controle) mbt gezondheid, socialisatie, huisvesting en hygiëne zorgen voor een heel gevarieerd bestand aan catteries in Nederland en daarbuiten!

Het besluit `Houders van Dieren` is in principe van toepassing maar bevat, buiten een eis van “vakbekwaamheid”, slechts minimale eisen waaraan cattery/fokker moeten voldoen.

Elke kattenvereniging stelt haar eigen regels op, deze kunnen dus onderling nog aardig verschillen. Deze regels worden vastgelegd in (huishoudelijke) reglementen en zijn meestal terug te vinden op hun eigen website (of anders op te vragen bij het bestuur).

Wanneer je op zoek gaat naar een kitten is het zaak om met verstand een fokker uit te zoeken. Bezoek meerdere catteries, vraag veel en zoek extra informatie. Een kleine investering als je bedenkt dat jouw toekomstige kitten hopelijk jarenlang onderdeel van je gezin zal uitmaken. Als alles eenmaal goed zit kun je bij de fokker naar keuze vervolgens met je hart jouw droomkitten uitzoeken!

Het artikel “koop geen kat in de zak” van de Rasclub Maine Coon bevat misschien nog een aantal goede tips voor de zoektocht!