HCM – Hypertrofische CardioMyopathie

HCM is een afwijking waarbij de spieren van de wand van de linkerkamer in dikte toenemen waardoor het hart zich niet meer efficiënt kan vullen en de circulatie wordt gehinderd.

Afbeelding

Links een gezond hart, rechts een door HCM aangetast hart.

Ontstaan
Erfelijke aandoening. Autosomaal dominant (een van de ouders heeft de aandoening ook en de aandoening komt bij katers en poezen in gelijke mate voor). Niet alle katten met HCM hebben dezelfde verschijnselen; ook is er een grote variatie in de wijze waarop HCM zich ontwikkelt. Er zijn ook katten die HCM vererven en zelf helemaal geen verschijnselen vertonen.
Men neemt op dit moment aan dat HCM bij katten door meerdere genen veroorzaakt wordt en dat die per ras zelfs verschillen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de verschillende verschijningsvormen van HCM.

Symptomen
Sommige katten vertonen geen klinische verschijnselen van HCM. Andere katten krijgen last van een verminderde eetlust, benauwdheid, versnelde ademhaling, verlammingen achterhand, hartruis.

Behandeling
Medicatie (vochtafdrijvers, verbetering hartwerking, bloedverdunners) en eventueel een aangepast dieet.

Prognose
HCM is een progressieve aandoening en uiteindelijk zal het dier hieraan overlijden. Met medicatie is de levensverwachting wel aanzienlijk te verlengen.

Testmethodes
Via echografie vanaf een leeftijd van 12 maanden
Via DNA (er kan bij de MCO slechts op een enkel gen (HCM 1/Meurs) worden getest)